BEGELEIDER

 


Naar Albert Einstein     
Naar Contact
Naar Cursusinformatie 
Terug naar  Entree  

De cursusbegeleider             Henk Dorrestijn.  

(Kijkt hier speciaal relatief vriendelijk)            FOTOGids.jpg (181518 bytes)          

Vanaf zijn jeugd geboeid door het mysterie van onze stoffelijke wereld. Zo iemand die op de middelbare school al een sterrenkijker maakt van oude brillenglazen en kartonnen kokers, die bij een scheepssloperij langs ging om voor een zacht prijsje twee oude patrijspoorten te kopen om een spiegel  voor een spiegeltelescoop te slijpen: hij moest sterrenkunde studeren.

Na een rumoerige periode van studeren en daarna een werkkring die niets meer met sterrenkunde te maken had, kwam ik uiteindelijk in het onderwijs terecht en gaf natuurkundeles aan bouwkundestudenten. Leuk werk, maar de grote mysteries bleven knagen, zoals het raadsel van de relativiteitstheorie, dat volgens de één door bijna niemand wordt begrepen, terwijl het volgens de ander door elke HAVO-er of HBS-er kan worden begrepen. Het zat me dwars dat ik die theorie nog steeds maar halfbakken begreep. 
Tijdens de universitaire studie kwam de theorie wel aan de orde, ik haalde mijn voldoendes, maar het bleef oppervlakkige kennis. Je leerde wat formules en als je ze wist toe te passen, zat het wel goed. Een gemiste kans, daar had ik meer van moeten maken!

 Nu ik, aan de hand van de artikelen van Einstein, me helemaal heb ingevreten in de relativiteitstheorie blijkt deze theorie het meest verrassende en het meest boeiende stuk natuurkunde te zijn dat ik ooit tegenkwam. Allemaal raadsels die opgelost moeten worden. Daar wil ik je deelgenoot van maken. Je valt van de ene verwondering in de andere. 
Hoe de wetenschappers van honderd jaar geleden op de tast naar deze theorie op weg waren, is op zich al een fantastisch verhaal en dat er dan één snuggere snuiter van 26 jaar als een ware goochelaar de mist verdreef en helderheid verschafte, dat is bijna niet te geloven.

Het is moeilijk en ook weer niet, het is verslavend en het vraagt toch doorzettingsvermogen. Doe mee en ervaar een adembenemende kijk op de wereld. Begrijpen van de relativiteitstheorie is een bewustzijnsverruimende ervaring! Einstein is ludiek en hallucinant! Bestudeer hem nu, nu je het nog kan!


Ga direct aan de slag via het   Voorwoord    bij de vertaling en de  uitleg.