ORIGINEEL "Zur Elektrodynamik..."

 

Naar  Bibliotheek  

De originele Duitse tekst van het artikel: "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" , zoals deze verscheen in Annalen der Physik, band 17, blz. 891-921 in 1905 kan via deze  link:  http://www3.interscience.wiley.com/search/allsearch  worden bekeken, gekopieerd en afgedrukt (in het algemeen niet meer gratis). Het geeft een precieze kopie van de originele tekst, inclusief typefouten, en in het oude lettertype. In "Word" is dit lettertype goed te benaderen met "Book Antiqua". Voor je de link gebruikt, is het slim om de exacte titel: Zur Elektrodynamik bewegter Körper   te kopiëren. Dan kan je hem inplakken op de plek waar gevraagd wordt wat je zoekt.  "All Fields" even veranderen in "Article Titles" .

Ook vele andere artikelen van Einstein die in hetzelfde tijdschrift zijn verschenen, kan je op deze wijze vinden, als je de titel maar kent, zoals het artikel waarin de formule E = m..c2 wordt bewezen: 

Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig?  

De volgende koppeling gaat naar het artikel dat Michelson en Morley schreven naar aanleiding van hun experimenten om de ether aan te tonen. Lees en verbaas je over hun denkwereld.

http://www.aip.org/history/gap/Michelson/Michelson.html

Toch maar liever naar de Vertaling §0 Inleiding van "Zur Elektrodynamik bewegter Körper":
Naar Vertaling E=mc2
Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig?: